Ja, hiervoor wordt geen uitzondering gemaakt. De vergoeding voor een licentie is namelijk het salaris van een schrijver/componist. Het is niet aan de uitgeverij om zelf een keuze te maken voor liefdadigheidsdoelen.
Ja, zonder een licentie mag je een show niet uit voeren en overtreedt je de wet. Er circuleert veel materiaal op het internet, dus de verleiding is groot. Echter gebruiken de uitgeverijen hetzelfde medium om illegale opvoeringen op te sporen. Nederland staat er om bekend, dat er nogal wat gezelschappen zijn die de wet ontduiken, dus we zien een tendens dat buitenlandse uitgeverijen intensiever op zoek zijn naar overtreders.
Dit is afhankelijk van de uitgeverij. Meestal wordt er een borg vooraf gevraagd en kun je na de laatste voorstelling het restant betalen, maar er zijn ook enkele uitgeverijen die vooraf het hele bedrag al willen ontvangen. De wijze van betaling staat vaak al beschreven in de offerte.
Dit hangt sterk af van de uitgeverij. Zij hanteren diverse rekenmethodes om de prijs te berekenen. Daarnaast wordt er ook nog vaak materiaalhuur voor het libretto en de orkestpartijen berekend. Enkele voorbeelden zijn: • 12,5 % van de recettes, met een minimumbedrag (afhankelijk van zaalcapaciteit/aantal voorstellingen) • Bedrag per voorstelling (afhankelijk van zaalcapaciteit) • Vast bedrag (afhankelijk van het aantal voorstellingen/zaalcapaciteit) Het is daarom raadzaam om altijd eerst een offerte aan te vragen. Bij Grand Circle kan dit direct online geregeld worden. Zoek de musical op en klik op de button "vraag een offerte aan". Via een formulier kun je dan alle benodigde info aanleveren en binnen 48 uur ontvang je dan reactie!
In het verleden kon je een zichtzending aanvragen bij een uitgeverij en ontving je een script en een piano vocal per post, die je dan vier weken kon inzien. Daarna moest je hem weer terug sturen en kon je eventueel een nieuwe zichtzending aanvragen. Je mocht nooit meer dan drie titels in huis hebben. Tegenwoordig sturen uitgeverijen geen piano vocal meer op, omdat daar in het verleden teveel misbruik van werd gemaakt. Met een script en een piano vocal kon je in principe al een voorstelling draaien, zonder een licentie te hebben aangeschaft. Om die reden worden er op dit moment alleen nog maar scripts/vertalingen digitaal doorgestuurd met een groot watermerk van je vereniging er in. Piano vocals worden niet meer toegestuurd, daarvoor verwijst men naar internet. Om die reden heeft Grand Circle per musical een (betaalde) pagina toegevoegd met heel veel extra informatie, zodat je toch iets meer over een show te weten kan komen dan de gemiddelde wikipedia pagina. En heb je nog steeds inhoudelijke vragen, stel ze gerust!
Een musical is ontstaan uit de brein van een schrijver/componist. Zij behouden het intellectueel eigendom en hun rechten zijn beschermd bij de Auteurswet. Om een musical in het openbaar op te voeren heb je dus toestemming nodig (een licentie). De auteurs leggen vaak hun werk neer bij een uitgeverij, die dan de licenties tegen een vergoeding verstrekt.
Met grootrecht wordt bij bedoeld: een toneelmatige opvoering van zogenaamde dramatische muzikale werken, zoals bijvoorbeeld musicals, opera’s en balletvoorstellingen, waarbij sprake is van meerdere auteursrechtelijke relevante disciplines, zoals muziek, tekst, choreografie, decors, kostuums etc., en waarbij die disciplines geïntegreerd onderdeel uitmaken van de verhaalslijn van de voorstelling. Hiervoor dienen je een licentie van de rechthebbende creatieves/erven of hun uitgeverij af te nemen, voordat je dit kunt gaan opvoeren. Onder kleinrecht valt muziek die op zichzelf staat en geen onderdeel is van een dramatische muzikale voorstelling, zoals bijvoorbeeld de uitvoering van muziek tijdens een concert. Licenties voor een concert kun je regelen bij de BUMA (https://bumastemra.nl)
In het wetboek staat het volgende omschreven: Onder een voordracht, op- of uitvoering of voorstelling in het openbaar wordt niet begrepen die welke uitsluitend dient tot het onderwijs dat vanwege de overheid of vanwege een rechtspersoon zonder winstoogmerk wordt gegeven, voor zover de voordracht, op- of uitvoering of voorstelling deel uitmaakt van het schoolwerkplan of leerplan voor zover van toepassing, of tot een wetenschappelijk doel. Daarbij aanvullend worden er vaak bepalingen beschreven als : een besloten kring van toeschouwers namelijk familie, vrienden en personeel van de instelling. Dus nergens staat dat je er geen reclame voor mag maken, maar het maakt je voorstelling dan wel meer zichtbaar en of je daar altijd blij mee bent....want..... In het buitenland kent men deze schoolwet niet!! Is dus een uitzondering, waar buitenlandse musicaluitgeverijen niet altijd een boodschap aan hebben. En ook internationale filmmaatschappijen zijn daar geen uitzondering in. In praktisch taalgebruik komt het vaak op het volgende neer:
Indien je regelmatig concerten geeft als musicalgroep, dan loont het misschien om een lidmaatschap bij BALK (https://www.balknet.nl) af te nemen. BALK heeft voor de Buma-afdracht een collectief contract, waarbij BALK per aangesloten lid een bedrag aan Buma betaalt. Dit zit in het contributiebedrag dat aangesloten groepen aan BALK betalen. Het collectieve contract wordt door Koornetwerk Nederland met Buma afgesloten namens alle grote korenbonden. Daardoor is het aanzienlijk goedkoper dan wanneer koren rechtstreeks aan Buma betalen. Onder het huidige collectieve Buma-contract is voor BALK-groepen de auteursrechtelijke bijdrage gedekt voor het ten gehore brengen van muziekstukken tijdens:
BALK ondersteunt en stimuleert amateurkunst waarbij koormuziek al dan niet in combinatie met theater of dans een rol speelt. We ondersteunen onze groepen, door bijvoorbeeld afspraken te maken met Buma en door het regelmatig verspreiden van een nieuwsbrief met daarin het laatste muziektheater- en koornieuws. We stimuleren deze vorm van amateurkunst door bijvoorbeeld festivals en workshops te faciliteren. Wik je weten wat BALK nog meer voor jullie zou kunnen betekenen, lees verder op hun site: https://www.balknet.nl/
Een "Grand Member"ship is een lidmaatschap voor amateur gezelschappen, projectgroepen, jeugdopleidingen en scholen. Een lidmaatschap loopt per boekjaar en biedt vele voordelen: